image_pdfimage_print

           Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta, Amir Zukić, sa svojim suradnicima danas, ponedjeljak, 07.3.2016. god, posjetio je Vladu Zeničko-dobojskog kantona.

Osnovni cilj ove posjete bila je prezentacija novih programa poticajnih mjera za poduzetništvo u FBiH koji će uskoro biti objavljeni putem javnog poziva.

             Nakon što je, u uvodnom izlaganju, premijer ZDK, Miralem Galijašević upoznao goste iz Sarajeva sa trenutnim stanjem u gospodarstvu/privredi u našem Kantonu, ministar Zukić sa svojim pomoćnikom, Zdravkom Čerovićem, te stručnim savjetnicima Seadom Džihom i Adisom Faićem su prezentirali nove programe poticaja koji se uskoro najavljuju iz ovog Ministarstva.

             Po izjavama istih, riječ je o više različitih poticajnih mjera koje imaju za cilj stvaranje boljeg poslovnog ambijenta u FBiH. Vrijednost granta, po ovim poticajima, iznosi cca 7 milijuna KM. Po riječima predstavnika Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta u protekloj godini Ze-do kanton je “povukao“ daleko najviše novaca u FBiH (čak 25 % ukupnih sredstava) kad su u pitanju ulaganja u industrijske zone i druge prateće infrastrukturne objekte koji su bitni za razvoj gospodarstva/privrede. Naglasili su da je ovo još jedan pokazatelj vrlo dobrog rada Vlade ZDK i jedinica lokalnih samouprava u Kantonu.

               Uz premijera Galijaševića i pet ministara iz Vlade ZDK, sastanku je nazočio i ravnatelj/direktor Službe za zapošljavanje ZDK koji je upoznao goste iz Sarajeva sa trenutnim aktivnostima Službe na provođenju aktualnih programa upošljavanje po Uredbi Vlade FBiH i drugih programa Federalnog zavoda za zapošljavanje. Kelavić je iskoristio prigodu te zamolio uvažene ministra Zukića i premijera Galijaševića da se, za narednu godinu, pokuša uspostaviti bolja koordinacija svih poticajnih mjera iz Vlade FBiH i Ze-do kantona kako bi se našim poslodavcima, neuposlenim osobama i drugim potencijalnim korisnicima tih sredstava olakšao način apliciranja na ove javne pozive jer trenutna situacija, zbog većeg broja različitih ili sličnih programa koji se objavljuju u isto vrijeme, često zbunjuje ljude na terenu.

           Kelavić je dodao da bi bilo dobro iskoristiti i izgradnju Koridora V-c kroz naš Kanton te izvršiti formiranje novih industrijskih zona.

DSC02323
DSC02321

Website Malware Scan