ODRŽAVA SE SAJAM PRIVREDE U TEŠNJU

Od 19 do 25 maja 2016. godine,u Tešnju se održava dvanaesti po redu Sajam Privrede , koji će ove godine fokus staviti na mlade osobe i njihovo zapošljavanje. Sajam će pružiti priliku da mladi razgovaraju o pokretanju biznisa, zapošljavanju u nekim deficitarnim oblastima i zanimanjima kao što su programiranje ili razvoj elektronskih sistema.  Prvi dan je općina potpisala ugovore sa maldim osobama koje su imale najkvalitetnije poslovne ideje. Već pet godina se potpisuju takvi ugovori i te su mlade osobe od četvrtka  postali poslodavci, članovi udruženja privrednika, zaposlene osobe i nadamo se budući kreatori ekonomskog razvoja BiH.

Izlagat će proizvodjači  i privrednici iz Srbije, Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine. Očekivanja su da sajam ove godine privuče više zainteresovanih, te da ostvari veće efekte na lokalnu zajednicu, naročito zbog činjenice da izlagači dolaze iz Slovenije ili Srbije. U planu su i konferencije o temi podrške konkurentnosti malih i srednjih preduzeća i perspektivi razvoja automobilske industrije u BIH. Na dan otvaranja Sajma održana je panel diskusija na temu: EVROPSKE INTEGRACIJE I LJUDSKI RESURSI. Prisutni su bili: Mirko Šarović, ministar,Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH; Adil Osmanović, ministar, Ministarstvo civilnih poslova BiH; Edin Dilberović, direktor, Direkcija za Evropske integracije;Mr.Sci.Suad Huskić, načelnik, općina Tešanj kao i Svetlana Cenić, Regionalni poslovni klub BIZNIS PLUS.




Raspisan JAVNI KONKURS ZA ODABIR KORISNIKA GRANT SREDSTAVA TEKUĆIH TRANSFERA ZA 2016. GODINU

Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta je raspisalo Javni konkurs čiji je predmet  prikupljanje prijava za odabir korisnika grant sredstava tekućih transfera, utvrđenih u razdjelu 50. Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2016. godinu Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta („Službene novine Federacije BiH“ broj  102 /15). Nazivi projekata za koje se dodjeljuju sredstva su:

Projekt br. 1: Poticaji inovatorima-pojedincima

Projekt br. 2: Unapređenje institucijske poduzetničke infrastrukture

Projekt br. 3: Poticaj projektima koje financiraju EU i drugi inozemni donatori

Projekt br. 4: Poticaj udruženjima, komorama i obrazovnim institucijama

Projekt br. 5: Tehničko usklađivanje (uvođenje ISO i HACCP standarda i osiguranje CE znaka)

Projekt br. 6: Poticaji tradicionalnim i starim obrtima

Projekt br. 7: Poticaji novoosnovanim subjektima MSP

Projekt br. 8: Poticaj poduzetništvu žena

Projekt br. 9: Poticaj poduzetništvu mladih

Projekt br. 10: Jačanje konkurentnosti tehnološki savremenih subjekata MSP-a

Rok za dostavu prijava je 30 dana od dana objavljivanja Javnog konkursa u „Službenim novinama Federacije BiH“, odnosno do 17.06. 2016. godine.

Sve dodatne informacije vezane za ovaj javni konkurs mogu se dobiti na e-mail- grant2016@fmrpo.gov.ba ili na brojeve telefona: svakim radnim danom 036/449-135, 036/449-139, 036/449-125, 036/449-602 i 036/449-613 036/449-147 u vremenu od 10-14 sati kao i na web stranici ministarstva www.fmrpo.gov.ba.