Ispitivanje tržišta rada

image_pdfimage_print

U cilju jačanja efikasnosti rada službi za zapošljavanje sve više se nameće potreba mijenjanja postojećih metoda rada u smislu aktivnog djelovanja u samom okruženju, a ne na njegovoj periferiji. Da bi upoznali okruženje moramo razmjenjivati podatke i informacije iz različitih područja i sa vrlo širokim brojem subjekata. Raspolaganje sa različitim podacima i informacijama sa tržišta rada sve više se nameće kao imperativ za uspješan rad službe za zapošljavanje.

Budući da postojeća zakonska rješenja ne obavezuju poslodavce, ali i druge učesnike na tržištu rada da međusobno razmjenjuju podatke i informacije, službama za zapošljavanje je preostalo da do neophodnih podataka i informacija dolaze same, odnosno odgovarajućim istraživanjem. U tom smislu, u organizaciji Federalnog zavoda za zapošljavanje, u 2005. godini provedeno je prvo istraživanje tržišta rada na teritoriji Federacije BiH, a za koje je i Evropska unija dala punu podršku. Iskustva i saznanja do kojih se došlo u projektu istraživanja tržišta rada od 2005. do 2013. godine bila su korisna u smislu spoznaje stvarnih problema i potreba tržišta rada. Zapravo, iako se u ovom trenutku, zbog činjenice da se naša privreda još uvijek nalazi u fazi prestrukturiranja i pretvorbe državnog u privatno vlasništvo, ne može smatrati da imamo izgrađeno tržište rada sa svim svojim zakonitostima u pogledu susretanja ponude i potražnje za radnom snagom, to ne znači da ne trebamo pratiti i prikupljati informacije o dešavanjima i procesima koji će nastati u bliskoj budućnosti. Služba za zapošljavanje ZDK svake godine učestvuje u ovom projektu. Ispitivanje tržišta rada se obično provodi u periodu decembar tekuće – januar naredne godine, tako da se dobiveni podaci koriste u prognostičke svrhe za narednu godinu. Posljednje Ispitivanje tržišta provedeno je u januaru 2013. godine. i tom prilikom anketirano je ukupno 404 poslodavca sa područja dvanaest općina Zeničko-dobojskog kantona.

Ishod Ispitivanja tržišta rada je publikacija „Analiza tržišta rada i zapošljavanja u FBiH u datoj godini sa procjenama za narednu godinu“, gdje su sadržani i podaci za ZDK. Publikacije u .pdf formatu se nalaze na web stranici Federalnog zavoda za zapošljavanje (http://www.fzzz.ba/doc/Analiza_trzista_rada-final_5_8_2013.pdf) i dostupne su za korištenje.

 

Nezaposleni ste i tražite posao.
Pronađite posao iz 14 oglasa
Unesite biografiju
Niste registrovani? Registrirajte se!
Provjeri datum naredne prijave »
Poslodavac ste i tražite uposlenika.
Pronađite uposlenika iz 0 biografije
Objavite oglas
Niste registrovani? Registrirajte se!
Provjeri status osobe »